Przepis na Rogale Świętomarcińskie - 15 sztuk.

Aby samodzielnie przygotować prawdziwego i smacznego Rogala Świętomarcińskiego należy nastawić się na dwuetapowy proces twórczy. Zachęcamy wszystkich do wspaniałej zabawy oraz rozwijania swoich cukierniczych umiejętności.

Sposób przygotowania

Jeżeli zgromadziłeś już wszystkie składniki, niezbędne do przygotowania swoich włanych Rogali Świętomarcińskich, pamiętaj o zachowaniu higieny i nigdzie się nie spiesz. Proces wymaga zaangażowania 
i nie znosi pospiechu! Bądź czujny i staraj się zbliżyć do perfekcji!   Trzymamy kciuki, powodzenia!

Masa makowa

Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe  oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

Ciasto

Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą  masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt.

Margarynę trzeba rozsmarować równomierne na cieście w 2/3.części, a ciasto złożyć na 3 części. Dobrze jest skleić brzegi i rozwałkować ponownie używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, proces powtórzyć 3 razy. Po zakończeniu procesu ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na trójkąty.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć  nadzienie na ciasto. Następnie  zwijamy rogaliki  - najlepiej zacząć od podstawy.

Masa makowa

Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte rogale smaujemy  jajkiem rozrobionym z wodą (1:1)  i pieczemy około  20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami włoskimi.

Zobacz film jak my to robimy!

Masa makowa biała 1,35kg

Mak biały 25 dkg ( 1 szklanka)
Okruchy biszkoptowe 30 dkg (2 szklanki)
Cukier 1 szklanka
Orzechy 12 dkg
Rodzynki 12 dkg
Margaryna 40 dkg
Esencja migdałowa 10ml (1 aromat)
Skórka pomarańczowa 12 dkg
Jaja 2 szt.

Ciasto

Mąka pszenna 500 4,5 szklanki
Jaja 2 szt.
Drożdże ½ kostki
Cukier ½ szklanki
Mleko 3,2% - 1 szklanka (ciepłe)
Olej ½ szklanki
Sól 2 płaskie łyżeczki
Margaryna francuska 300g

Wykończenie

Pomada cukiernicza 0,20 dkg
Orzech włoski 0,07 dkg